TEKERRÜR



Fransız İhtilâli, insanlık tarihinin en anlamlı örneklerinden biridir. Yontma Taş Devri'nin bitmesinden alınacak çok fazla ders kalmamıştır ama Fransız İhtilali'nden alınması gereken çok fazla ders olduğu ortadadır.
Robespierre mesela...
Kralın kanunlarını kullanarak idam dağıtırken, idamlı kanunları bahane edip kralı devirenlerin başını çekmiştir. Sonra da o kralı, başka kanunlarla idam etmiştir.
Hâkimken, krala karşı gelenlere ‘hain’ demiş.
Devrimciyken, kralı ‘hain’ ilan etmiş.
Yetmemiş... Birlikte devrim yaptığı arkadaşlarını da ‘hain’ ilân etmiş.  İdama mahkûm edip başlarını kesmiş. En sonunda kendisi de hain ilân edilerek kelleyi giyotine kaptırmıştır.
Hebert mesela...
Robespierre gibilerle birlik olup kralı devirmiş. Zorbalık yıkıldı diye sevinip çok konuşunca, birlikte devrim yaptığı arkadaşları tarafından kafası kesilmiştir.
Danton mesela...
Diğer arkadaşları gibi, kralı devirmek için savaşmış. Devrimden sonra kralın idam edilmesine de destek vermiş.
‘Yahu biraz abarttık galiba’ diye sesini çıkaracak olmuş… Hem hain, hem hırsız, hem yolsuz ilân edilmiş. O da kelleyi giyotine vermiş.
Örnekleri saymakla bitmez. Kralın hüküm sürdüğü ülkede çoğunluğu kanun adamıyken, ‘bu kanunlar yanlış’ diye meydana fırlayıp devrim yapmışlar. Devrimden sonra ortalık gül bahçesi olacak sanmışlar. Kral ölse memleket düzelir diye düşünmüşler.
Krallık devrinden sonra başlayan şeyin adı tarih kitaplarında ‘Terör Devri’ diye geçiyor. O terör devrinde, o kralı öldürenlerin tamamı temizlenmiş ve o memleket, sadece yeni kanunlar yerleşince düzelmiş.
Türk milletini yaşatan ve ilerleten töredir. Çünkü ‘töre konuşunca han susar’.
Toplumu bir arada tutma gücü, yasa dışında hiçbir kuvvette bulunmaz.
Han konuşunca töre sussun istedikleri bir dönemdir bu. Bu istek, mutlakıyet ya da diktatörlük doğurmaz. Bunun doğuracağı şeyler anarşi, kaos, düzensizliktir.
Robespierre gibiler bunu anladıklarında çok geç olmuştu.
Belki tarihten ders alınırsa, tekerrür etmez.
10 Ocak 2017

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ATATÜRK NE YAPMAMIŞTIR?

IRKÇI MISIN? - 4

ZENCİ